Bugac buckavilága és a homokpuszta


A nemzeti park egyik legnagyobb kiterjedésű és egyben legváltozatosabb területe. Természeti értékein túlmenően a harmincas években kialakult idegenforgalmával is megalapozta hírnevét.

Egy helyben megtalálhatók itt a Kiskunság természeti kincsei, a homokbuckák, a homoki természetes növénytársulások csombósok turjánosok, vadvirágos rétek, nádasok, szikes tavak, természetes erdőtípusok és a nevezetes homokpuszta. Kecskemét város egykori pusztáján ma is láthatók a régi pásztorélet hagyományai, a génbankfeladatot betöltő szürke magyar szarvasmarha a racka juh, a mangalica sertés, a magyar pásztorkutyák és az Ahonyi Imre fogathajtó világbajnok vezetése alatt álló ménes.

A Nagyerdő kiemelkedő jelentőségű, szigorúan védett része az Ősborókás. Jellegzetes tartozéka Bugacpusztának a nemrég megnyitott Kerényi József Ybl-díjas építész által tervezett Pásztormúzeum, amely az ország első nemzeti parki múzeumaként igen nagy látogatottságnak örvend a világ minden részéből érkező turisták körében.

Sajátos a bugaci tanyavilág is, amely a jellegzetes tanyai életforma egyik tipikus megtestesítője. A nádfedeles, piros cserepes kis tanyák lakóikkal együtt az "élő skanzen" feladatát is betöltik a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A területek szervezett látogatását az Express Ifjúsági és D Utazási Iroda kecskeméti kirendeltségén, szakemberek esetében pedig a Nemzeti Park Igazgatóságán (Kecskemét) keresztül lehet lebonyolítani.

Nagyon gazdag a terület állatvilága, sok a ritka vagy endemikus rovarfaj. Közülük említést érdemel az óriás szitakötő, a négy foltos acsa és az egyetlen áttelelő sáskafajunk, az önbeásó sáska.

Ritka lepkefaj az aranysávos araszoló, jelenleg a világon egyedül az orgoványi mocsarakból ismeretes Metelka-medvelepke. E területről írták le a széki molyt, amelyet azóta Dél-Spanyolországban és Dél-franciaországban is megtaláltak.

A nádasok lakói közül meg kell említeni a bölömbikát, a vörös gémet, a nyári ludat, a homokbuckák ligeterdeinek lakóját, az ugartyúkot, a kék és a vörös vércsét, a kabasólymot. A gerincesek közül jelentősebbek a lápi póc, a réti csík, a homoki gyík, mocsári teknős, patkányfejű pocok.

A tájvédelmi körzetet egyelőre csak szakemberek látogathatják, a nagyközönség számára néhány fontos előfeltétel megléte teszi lehetővé a látogatást (feltárás, stb).