Osztatlan közös földtulajdon rendezése


A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012 májusában társadami célú, lakossági felhívó kampányt indít, amely az osztatlan közös földtulajdonban lévő termőföld tulajdonviszonyainak rendezését kívánja elősegíteni.

A Magyar Állam A Földrendező és a földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény (Fkbt.) és annak módosításai értelmében átvállalja az osztatlan közös földtulajdon rendezésének költségét, ha a tulajdonos az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb 2012. június 1-jéig benyújtja a körzeti földhivatalhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő, ezt követően már csak saját költségen lehet a megosztást kérni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium lakossági kampánya arra irányul, hogy a felhívás hatására az érintett földtulajdonosok még májusban kérelmezzék az osztatlan közös földtulajdon feloldását, amely által a fent kiemelt előnyökhöz jutnak.

Jelenleg közel 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van hazánkban, 272 000 db földrészletben. Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb az érintett telkek értékesítése és hasznosítása, valamint egyszerűbben igényelhető támogatás azok megműveléséhez.

Üdvözlettel:                                       

                                                                                                      Dr. Simon Attila István

                                                                          jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár