Napelemek az iskola tetején


 

Napelemek az iskola tetején
 
Ami eddig csak tőlünk nyugatra volt általános látvány, az mára lassan nálunk is meghonosodik: napelemek a középületek tetején. Az alternatív energia felhasználást — így a napenergiáét is — komoly beruházásokból lehet megvalósítani. Természetesen ezek a több tízmilliós projektek nem mennek pusztán önerőből: az Európai Unió támogatása az európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül jut el a magyar önkormányzatokhoz illetve vállalatokhoz.
 
Nagy nap volt Bócsán november 8-án! Ekkor adták át a nagyközönségnek azt a napelem rendszert, mely ettől kezdve az iskola tetején termeli az energiát. A számítások szerint az intézmény saját ellátásán kívül még az országos hálózatba is visszatermelnek majd áramot. Ennek „oda-vissza áramlását” külön mérőműszerek rögzítik és egy év elteltével állapítják majd meg, vajon ki fizet kinek: az iskolát fenntartó bócsai önkormányzat a DÉMÁSZ-nak, vagy viszont…
 
Az ünnepségen Szőke-Tóth Mihály polgármester először a helyi egyházak vezetőit kérte fel egy áldás elmondására az épület előtt, majd a birkózó teremben foglaltak helyet a vendégek. Ugyanis éppen 20 éves ez az edzőterem, mely az országos versenyekre is jelentős utánpótlást termel ki. A vendégek itt több szakmai előadást hallgathattak meg. Elsőként Bencsik János, a Parlament Energetikai Bizottságának alelnöke lépett a mikrofonhoz. Előadásában kiemelte: az elmúlt száz évben elégettünk több százmillió év alatt felgyülemlett fosszilis tüzelőanyagot a Földön. Ennek kell most véget vetni, legalábbis ott, ahol erre anyagi lehetőség van — Európában és Amerikában! Emellett az is fontos tényező, hogy ezeken a földrészeken a legmagasabb az energiafogyasztás a világon. Hazánkban a leginkább kiaknázható napenergia mellett megvan az elméleti lehetőség a termálvízzel való fűtésre és a szélenergia felhasználására is.
 
Szabó Antal az iskola egyik fő támogatójaként, az idén ugyancsak 20 éve működő Poli-Farbe Kft ügyvezetőjeként kapott szót. Ők, akik vegyi anyagokkal, festékekkel dolgoznak, fokozottan odafigyelnek a környezetre. Emellett pedig, lévén több száz dolgozójuk a környező településekről jár be, a közösség építését is fontosnak tartják. Ennek része az is, hogy sokszor adakoznak hasonló célokra, mindig szem előtt tartva azok korrektségét és jövőbe mutatását.
 
A birkózás Bócsán nagy hagyományokkal rendelkező sportág. Ezt méltatta beszédében Gáspár Zoltán, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke. Nem jött „üres kézzel”: magával hozott jó néhány magyar birkózó olimpia és világverseny érmes birkózót, akik egyrészt egymással, másrészt pedig a bócsaiakkal tartottak bemutató küzdelmet a szőnyegen — ha már úgy is a birkózó teremben voltunk!
 
A napelemes rendszer átadó ünnepsége fogadással és filmvetítéssel fejeződött be.
 
Káposzta Lajos