Mindszentre elkészült az új ravatalozó


Ökumenikus áldás mellett adták át a lakosságnak az új ravatalozót Bócsán. Az épület és temetőkert felújítását jelentős pályázati támogatásból és önkormányzati forrásból valósították meg. Látogatók sora dícsérte a kivitelezést a Halottak napi megemlékezésen. Akik beléptek a bócsai temetőbe, nem hagyták szó nélkül az új ravatalozót.

Szép lett az épület, az urnafal és az új térköves út, súgták egymásnak a mécses-gyújtásra érkezők. Remek tervezésről, pontos és esztétikus kivitelezésről tanúskodik a szinte alapjaiban megújult épületegyüttes. Már a temető bejáratánál szembetűnő a változás. Az új kovácsoltvas jellegű kapu éke lett a temetőkertnek. Mediterrán térkő jellegű burkolat vezet a ravatalozóig, szegélyét virágzó árvácskák díszítik. A ravatal előtti megnövelt alapterületű új terasz pedig egységet alkot a funkcióval. A felújított létesítményt dr. Bábel Balázs érsek szentelte fel.

Szőke-Tóth Mihály, bócsai polgármester köszöntő beszédében elmondta, régi álom vált valóra ezzel a korszerűsítéssel, melynek alapjait az előző testület rakta le. A forrás, amely révén a fejlesztés megvalósulhatott, egy korábbi, 2009-ben beadott pályázat eredménye. A község közel 22 millió forint támogatást kapott, mely révén a vizesblokkot teljesen felújították, a ravatalozó előtt pedig egy 42 négyzetméteres nyitott tornác jellegű kegyeleti teret alakítottak ki. A kupolaszerű építmény csodálatos famunkáját a soltvadkerti Nehéz Tamás ács készítette. Az épület új tetőt, új nyílászárókat és új belső járólapot kapott, valamint raktárhelyiséget alakítottak ki benne. A polgármester köszönetet mondott a kivitelezőknek, a bócsai Vida Bau Kft-nek, az urnafalat készítő Walter Kőfaragó és Kereskedő Bt-nek és azoknak a helyi vállalkozóknak, akik az egyes munkálatokban közreműködtek. Szőke-Tóth Mihály hálás szavakkal illette az Akker-Plus Kft-t is, akik a beruházás jellegére való tekintettel kedvezményes áron szolgáltatták az alapanyagot az építkezéshez. Külön köszönetet mondott a helyi mozgáskorlátozottak egyesületének, akik évek óta rendben tartják a gazdátlan sírokat, illetve azokat, amelyeknek a hozzátartozói messze laknak. Az új ravatalozó méltó helye  a megemlékezéseknek és az elhunytaktól való utolsó búcsúnak. 

Bócsa Község Önkormányzata a 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet alapján, falumegújításra és – fejlesztésre igénybe vehető támogatás jogcímén nyert pályázati forrással felújította Ravatalozó épületét.