Bócsai Citerazenekar


Bócsai Citerazenekar Egyesület

 

Egyesület elnöke: Nagy-Biri László
Székhelye: 6235 Bócsa, Kun Béla u.10.
Adószám: 18367492-1-03
Számlaszám:
Telefonszám: +36/30 270 6467

A Bócsai Citerazenekar bemutatása kezdetektől napjainkig

Nagy Biri László a zenekar művészeti vezetője. Laci citerás dinasztia családba született.

A dédpapa Nagy Biri József a padkaporos világban muzsikált az 1800-as évek vége és az 1900-as évek elején.

A nagypapa Nagy Biri János saját készítésű hangszereken játszott, ami nem más, mint furulya, síp, és citera volt, őrizte a néphagyományt, ez öltözködésében is megmutatkozott. 32 juhászgombos ruhában fényes szárú csizmában járt az élete végéig.

Édesapja Nagy Biri István is szintén citerázott. 1970-ben kezdett el saját otthonában fiatalokat tanítani. Először saját gyermekeit, Istvánt, Lacit és még néhány fiatalt, Tóth Jánost, Molnár Istvánt, majd Margitka a Laci legfiatalabb testvére is bekapcsolódott a népzenei életbe. Ez kb. 3 évig ment így. Majd Balázs Feri bácsi felkarolta a csoportot és az akkori MHSZ klubban adott helyet a citeraoktatásra, és az akkor cég szedett vetett citerák helyett egyforma csikófejes citerákat készítetett Kiskunfélegyházán, saját részére pedig egy balkezes citerát.

Tehát a Bócsai Citerazenekar szerveződése az 1970-es évekre vezethető vissza, ekkor MHSZ citera zenekarnak hívták. Ahogy Feri bácsihoz bekerültek a klubba 1973 őszén, versenyekre és fellépésekre kezdtek járni.

Az első verseny 1974-ben Lakiteleken volt, ahol a különdíjat kapták volna, ami egy kéthetes külföldi turné volt, de sajnos anyagi gondok miatt ezt nem fogadhatták el, mert nem volt meg hozzá a megfelelő öltözékük.

1975-ben Akasztón, de ebben az időben háromszor voltak országos versenyen.

A katonaság beleszólt a zenélésbe, mert folyamatosan hol az egyikük, hol a másikuk volt katona, és két évig tartott egy-egy bevonulás. Ezért nagyon lecsökkent a létszám, és időlegesen abbamaradt a zenélés. Majd ebben az időben Csábi Pista bácsi (akkori iskolaigazgató) vezetésével, Tóth Jánosné Ica néni segédletével szerveződött a népdalkör. 10-12 asszony és 5-6 citerás alkotta a csoportot.

Csábi Pista bácsi a szomszédos Tázlár községgel „szomszédolás” néven népzenei találkozót szervezett felváltva a települések között, ami jó alkalom volt a gyakorlásra, szereplésre, és egymástól való tanulásra is. Nem csak citerazenével és dallal, hanem tánccal is köszöntötték a résztvevő együtteseket s nem utolsó sorban a közönséget.

A népdalkör megyei szintű versenyeken is részt vett és különdíjként egy 4 napos erdélyi utat nyert 1980-ban, ahova örömmel mentek.

Erdélyi utazás során éppen Torockóra értek, ahol is egy esküvői menetbe cseppentek és a hangulat kedvéért spontán zenélésbe kezdtek, ami nem várt sikert hozott.

Nagy Biri László 1984-ben iratkozott be művészeti oktatói és vezetői képzésre, majd 1985-ben működési engedélyt kapott. 1987-ben kezdte oktatni az Általános iskolában a 7. osztályos gyerekeket, majd ezt követően két év múlva alakult újra a most is működő zenekar.

Ez később nagy jelentőséggel bírt. 1990-ben Ferencz Gábor Torockói Unitárius Tiszteletes úr felhívta a bócsai Önkormányzatot, Eifert Ferenc akkori polgármester urat és jelezte szándékát a testvér települési kapcsolat felvételére. Emlékezett még az 1980-ban ott járt népdalkör szereplésére, ami mély nyomot hagyott bennük. (Amatőr felvételen magnószalag is őrzi az ottani szereplést.) Valamint kérte, ezt a népdalkört, de már ők ekkor nem voltak együtt, hanem a jelenlegi citerazenekar, a Bócsai citera zenekar működött és meghívta őket 1990. Pünkösdre és ennek a meghívásnak eleget is tettek.

A citera zenekar számos változáson ment keresztül, de teljesen 1989-ben 9 fővel alakult újra, és ez évekig így volt. 5-6 év után kezdtek cserélődni a citerások családi okok miatt (nősülés, férjhez menés) és mindig fiatalabbak is kerültek be. Később, hogy ezt a problémát áthidalják Laci 1997-től két csoportot kezdett tanítani. A kis citerások 4. osztályos kortól, de volt néhány tőlük fiatalabb is.

Leggyorsabban az oktatásban a 7. osztályos kortól lehetett eredményt elérni, ha gyorsan kellett létszámot pótolni, akkor a 7. osztályosokból kért tanulókat.

Ez a mai korban már nem így működik, mert csak azok a gyerekek jönnek szívesen, akik legalább 10 éves kor körül kezdték tanulni a hangszert.

Frittmann Józsi bácsi (akkori Iskola Igazgató úr) bíztatására és az iskola keretein belül anyagi ösztönzésére, szakmai népzenei táborba kezdtek járni. 1990. augusztusban először voltak Kunszentmiklóson a nemzetközi csutorás népzenei táborban, és hosszú évekig minden évben részt vettek a ezen a nyári rendezvényen.

1991-ben országos minősítő versenyen vettek részt, melyen ezüst fokozatot nyertek. Ez nagy inspirációt adott a folytatáshoz. A gyerekek örömmel mentek citerázni és nagyon jól érezték magukat. Természetesen rengeteg szülői segítséget kaptak az utazásokra és a ruhák beszerzésére.

1993-ban Kecelen voltak országos minősítő versenyen ahol szintén Ezüst fokozatot értek el. 1996-ban Kerekegyházán pedig az első „Arany minősítést” kapták. Majd ezt követte 1999-ben és 2003-ban, a másik két „Arany minősítés”. 2003-ban már vitték a kis citerás csoportot is és felnőtt kategóriában a kicsik „Bronz fokozatot „kaptak, ami szintén nagy elismerés volt számukra.

2003 után már táborban csak egy-egy citerás vehetett részt, mert anyagilag nem győzték finanszírozni.

A szép szakmai sikerek mellett a zenekar egyre ismertebb és elismertebb lett.

Nagyon sok nívós rendezvényre kaptak felkérést Évente 15-20 fellépés, rendezvényeken való szereplés, de 2000-ben a milleniumi évben 34 felkérést kaptak.

Fellépések

 • 1997. szeptember 16-án az V. Magyar Katonaorvosi konferencia a Kutasi Tanyán rendezett társasági estjén, mellyel a rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárultak és ezért elismerő oklevelet kaptak.
 • 1999. június 5-6-án Egerben a Dobó téren rendezett Népzenei gálán vettek részt, a kitűnő szereplésért díszoklevelet vehettek át, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségétől.
 • 2000. április 29-én a budapesti Karinthy Frigyes Ált. Művelődési központban rendezett országos citera találkozó alkalmával emléklapot kaptak.
 • 2000. október 18-a: A Magyar Millenium Kultúrával a Nyugat Kapujában Nemzeti Fesztivál Bács-Kiskun megyei népzenei szakági döntőjén nyújtott művészeti teljesítményért emléklapot kaptak.
 • 2002. augusztusában Berkecz László Soltvadkert Polgármestere meghívta a Bócsai citerazenekart a Németországi Bodelshauseni (Soltvadkert testvér városa) utcai fesztiválra és elmondta, hogy „jó érzés volt Soltvadkertinek lenni a testvérvárosban, mert fergeteges sikert arattak a mindig jókedvű, vidám bócsai citerások, akik az ünnepség két napján a magyar népi muzsikát szolgáltatták. Ők kapták a legnagyobb vastapsot és büszkén gyűjtötték be az elismeréseket”
 • 2003. szeptember 5-én a Német-Svájci Druidák Rendje bócsai látogatásuk alkalmával Zöldhalomban Hans Dürrenberger és Judit Bosnjak meghívására színvonalas népzenei programjuk elismeréseként oklevéllel és anyagi támogatásban részesítette a csoportot.
 • 2003. október 19-e: a Zene Világnapja közművelődési programját gazdagító szereplésért, a Néprajzi Múzeumban elismerő oklevelet kaptak.
 • 2004. augusztus 5-én a Fogathajtó Világbajnokság megnyitóján szerepeltek Kecskeméten a Széktói Stadionban.
 • 2006. november 11-e: Emléklapot kaptak Szabadszálláson dr Kálmán Lajos emlékére 7. alkalommal rendezett Népzenei Találkozón
 • 2009. április 18-án nagyszabású rendezvényen ünnepelte a Bócsai citera zenekar 20 éves jubileumát.
 • 2009-ben a XII. Krasznai Napok (Erdély) keretében rendezett kulturális műsoron való részvételért, szintén emléklapot vehettek át.
 • 2011. március 27-én a kiskőrösi Agrárexpo kiállítás rendezvény felkért szereplői lehettek.

Sokszor vettek részt illetve szerepeltek idősek napi rendezvényen, jótékonysági esten és még megszámlálhatatlan falunap és szüreti mulatságokon.

A Bócsai citera zenekar mindig meg tudott újulni és fiatalodni, talán az országban is az egyetlen e tekintetben és ezért is lehetünk méltán büszkék rájuk, hiszen az ő sikereik a községünk jó hírnevét is gazdagítják, és népi kultúránkat viszik tovább.

Nagy Biri László távlati tervei között szerepel az eddig valaha is oktatott vagy a zenekarban részt vett citerásokkal egy nagy gálaműsor megszervezése, ami a sejtése szerint talán a 100 főt is elérheti. Ha ezt sikerül létrehozni, akkor majd elmondhatjuk, hogy Bócsának van egy 100 tagú citerazenekara.